Det första året av Hörby Kulturkalas var år 2004.
Mycket har förändrats, men mycket är fortfarande detsamma.
En av grejerna, eller rättare sagt personerna, som är kvar sedan start är Ulrika Börjesson från Kulturskolan. Ulrika var med med och arbetade med Hörby Kulturkalas 2004 och är än idag, 2024, en del av projektgruppen som arbetar med kalaset.
Vi intervjuade Ulrika för att få höra mer om det allra första Kulturkalaset.
Hur kom det sig att man startade Hörby Kulturkalas?
"Upprinnelsen till Kalaset var en Festival i Köpenhamn som hette European youth festival där vi hade ett 30-tal elever som skulle delta. Vi fick via den organisationen i uppdrag att vara värdar för två grupper från Holland och en grupp från Slovakien. Vi på KulturSkolan bestämde då att det går ju inte att ta hit så många duktiga musiker utan att visa detta för Hörbyborna…det var så det hela började"
Vilka var det som startade Kulturkalaset?
"Vi som var med från början var KulturSkolan, Lions som då samarbetade med HES ( Hörby evenemangssällskap) och Kommunen som på den tiden gick in med förlustgaranti."
Vad var din roll i Kulturkalaset 2004?
Jag satt med i KPKK som det kallades (kommunens projektgrupp Kulturkalaset).
Jag skötte ansökningarna om bidrag från Sparbanksstiftelsen och sökte alla tillstånd som behövdes, hade hand om administrationen med sponsorerna, på den tiden gick vi
runt i butikerna i centrum och bad om bidrag och de flesta bidrog med en liten slant allt mellan 200-2 000 kr ungefär som jag sen satt och skickade fakturor till.
Jag var redan då konferencier i vårt eget lilla Kulturskoletält.
Hur såg området ut?
"Vi höll till på nya torg och detta var ju innan ombyggnaden vilket var mycket mer praktiskt än idag. Vi hade 3 tält 2 av dom stod mitt emot Systembolaget bredvid varandra så det blev som ett dubbeltält 20x10 m och 15x10m där var en scen i ena delen och matservering i den andra med bord och stolar. Det som erbjöds var korv, hamburgare och dricka. Vi hade även tillstånd att servera starköl. Sen hade vi ett tält med scen ungefär mitt emot nuvarande vardagsrummet."
Vad är ditt starkaste minne från första Kulturkalaset?
"Det jag minns mest är att det fullkomligt vräkte ner regn hela eftermiddagen och kvällen det var kallt och det fanns en typ presentaffär som låg där tipsboden ligger idag och hon som hade den tyckte så synd om oss som jobbade för vi frös något fruktansvärt och blöta var vi, så hon kallade in oss i omgångar och bjöd på uppvärmt vin för att vi skulle bli varma.
Sen minns jag det Holländska Saxofonbandet som var helt i världsklass, nog bland det bästa jag någonsin hört."
Varför tror du att det blivit en sån tradition nu att det nu kommer att göras för tjugonde gången?
"Varför har detta blivit, jag skulle vilja kalla det succé
En stor del i att Kulturkalaset fortfarande finns har vår dåvarande KulturSkolechef Torgny Hammarstrand stor roll i, som verkligen jobbade för detta med att implementera kalaset hos politiker och tjänstemän. Jag tror att Hörbyborna behöver och tycker om Kultur mer än vi förstår, det är inte bara idrott som gäller här även om det är det som får mest uppmärksamhet och publicitet. Det är ett fint sätt att samla människor i alla åldrar och det finns något för alla under Kulturkalasdagen."
När vi frågade Ulrika vad Hörby Kulturkalas 2004 innehöll skickade hon med en gammal minnesanteckning från ett möte med KPKK (kommunens projektgrupp Kulturkalaset) som hölls 2004-01-19. Se nedan.
Nedan har vi även sammanställt olika loggor och grafiska profiler vi haft till Hörby Kulturkalas genom åren.
Var det någon som var där på allra första kulturkalaset?
Kommentera gärna och berätta om era egna upplevelser!
Serien kan innehåll fel med årtal, namn och tider. Serien är baserad på information som hittats i gamla dokument, bilder och individers minnen och upplevelser. Har du information som vi inte har, kommentera det gärna så skapar vi tillsammans serien: 20 år av Hörby Kulturkalas.
Комментарии