top of page

20 år av Hörby Kulturkalas: 2005


2005 började Kulturkalasdagen med dubbla vernissager. En vernissage med Kilhult skolan ÅK 5-6 och en med Kulturskolans bildelever som visade upp bilder inspirerade av H-C Andersens sagor.


Området på Nya Torg var maximerat med hela tre scener, cafétält, informationskiosk samt att Biblioteket och museet hade ett eget tält. Det har vi kunnat se i ett gammalt arbetsdokument som skapades av gruppen som arbetade med Hörby Kulturkalas 2005.Konferencier var ingen mindre än Stefan Ljungqvist, en känd operasångare och skådespelare. På Kulturkalaset agerade han värd, uppträdde tillsammans med Skåne Nordost Big Band samt hade ett eget framträdande med visor, allsång och skämtsamheter.

Stefan Ljungqvist gick bort 2023.Foto: Nils Axelsson


Arméns Trumkår underhöll oss i många timmar. De började med ett figurativt program på Parktorget för att sedan marschera ner till Nya Torg. Senare på kvällen ändrade de genre och uppträdde i stora tältet med ett fartfyllt musikprogram.

I trumkåren befann sig Hörbysonen och f.d. Kulturskoleeleven Lars Hansson.

De slog på den stora trumman och bjöd alla på en härlig föreställning med både traditionella marscher, hitlåtar och populärmusik.


En jury fick även äran att rösta fram årets Kulturkalasbakelse. Enligt juryn själva var det ett tufft jobb med två goda bakelser att välja mellan, en från Brödboden och en från Tahiti Kondis. I slutändan korades Tahitit Kondis bakelse, med chokladbottnar varvade med kola-fläder- och aprikoskräm samt överst krönt med Hörbymasten i choklad, till vinnare.

Juryn bestod av två elever från Kulturskolan, Kommunfullmäktiges ordförande, ordförande i Sparbankstiftelsen Färs & Frosta, chef för Färs & Frosta Sparbank i Hörby, representant från Elljis AB och Kulturskolechef.


På bilden ser vi Juryn som provsmakar bakelser samt nedan Lotten från Tahiti Kondis som hade skapat den vinnande bakelsen.

Bild från Kulturkalasbilaga 2005

Produktion: PR tryck & reklam, Hörby

Text och bild: Ann-Charlotte Engström och Catarina Hansson


I Kulturkalasbilagan 2005 hittade man även en helsida med kuponger till olika företag runt om i byn. Vilket av klippen nedan hade du velat använda om du fick möjligheten idag? Kanske en gammal butik som inte finns idag eller bara något med ett riktigt bra pris?Bild från Kulturkalasbilaga 2005

Produktion: PR tryck & reklam, HörbyVad är ditt bästa minne från Hörby Kulturkalas 2005?


Dela gärna med dig i kommentarerna av bild och text från din upplevelse av Hörby Kulturkalas 2005.
Serien kan innehålla fel med årtal, namn och tider. Serien är baserad på information som hittats i gamla dokument, bilder och individers minnen och upplevelser. Har du information som vi inte har, kommentera det gärna nedan så skapar vi tillsammans serien: 20 år av Hörby Kulturkalas.

29 visningar

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page