top of page

20 år av Hörby Kulturkalas: PLOGGINGART, MOTORKONST OCH VÄRLDENS STARKASTE BJÖRN, ÅRET ÄR 2022

Uppdaterat: 7 maj

Ploggingart, motorkonst, melodifestivalstjärna, världens starkaste björn, hennatatueringar och ansiktsmålning fyllde Hörby centrum den 24 maj. Besökarna kunde dessutom uppleva konst en hel vecka, följa resan om "det botaniska världshemmet” och delta i ett folkmusik-läger för att lyfta några av de punkter som gjorde året 2022 unikt.


Detta året var Hörby Kulturkalas tillbaka i större format än någonsin. Hela Hörby kunde uppleva konst och kultur en hel vecka med en storslagen final tisdag 24 maj.


Bild: Sara-Frida Pettersson


KULTURKALASVECKAN 17-24 MAJ

Konsten tog plats under Kulturkalasveckan som inleddes den 17 maj. Besökaren kunde uppleva konst från konstnären Finn Gutenfelt, Annette Bengtsson och bildelever från Frostaskolan. Finn Gutenfelt lockade entusiaster till Bilmånsson med sin kreativa konst som kombinerar just konst och motorsport på ett unikt sätt.


Konstguiden som presenterar konstverk som ägs av kommunen delades ut i ett begränsat parti under Kulturkalasdagen. Konstguiden som fortfarande inte är släppt i kommunens kanaler uppmärksammar Hörbys rötter och historia eller avbildar personer som har haft betydelse för Hörby kommun.


Psst.. Något som guiden saknar är information om konstverket på Lågedammsbadets vägg, vem är konstnären? Vet du?. Kontakta då jätte gärna kommunen eller kulturkalaset med den information.


Lars Linder och Linda Lundkvist uppträdde med Gårdsturnén på kommunens äldreboende under Kulturkalasveckan, ett mycket glatt inslag som bidrog till gemenskap och glädje. Boende på kommunens äldreboende fick även tillfälle att provsmaka årets Kulturkalasbakelse från Tahiti Condis.


Bild: Lotten Blad och Emma Sander


Ett försök att skapa konstverk hos kommuninvånarna gjordes genom temat "Den lokala kulturen". Där uppmanades invånarna att dela med sig av kultur i form av en bild, text, film eller ett uppträdande i sin trädgård. Just det försöket bar ingen frukt då, det var helt enkelt ingen som hörde av sig eller kom in med filmer eller bilder till kulturkalaset.


FINALEN - HÖRBY KULTURKALAS 24 MAJ

Först ut på förmiddagen var Mia och Lisa som uppträdde för kommunens förskolor och alla andra som ville sjunga och dansa på Gamla torg dagen till ära. Näst ut var Street Revolution från Höörs Danscenter som värmde upp scenen inför kommande akter på ett magiskt sätt.Bild: Embla Rosenlund och Sara-Frida Pettersson


Folkkära Klara Hammarström som många känner till från samma års Melodifestival där hon uppträdde med bidraget Run to the Hills, uppträdde på Gamla torg kl. 19. Barnen sjöng och dansade tillsammans med världens starkaste och snällaste björn; Bamse, som uppträdde på Nya torg tillsammans med Lova kl. 17.


Dagens program flöt på med akter som Nanna Carling, som genomförde en fantastisk show på Gamla torg, Ulrika & Jane bjöd på humor och skratt på Nya torg och Ann-Jeanette bjöd på unik Ploggingart med skräp från Hörbys gator.


Bild: Ann-Jeanette Björn-Bentzen


Vidare bjöd dagen på Kulturrace med Aktivitetshuset på Ung scenområdet, Karikatyr- och

hennamålningar med Kulturskolan och självklart härliga Höörs Barock som är en av Skandinaviens mest uppmärksammade klassiska ensembler kl. 18 på Kulturskolans scen.


Sist ut på gamla torg hade vi Drängarna som sjöng och showade för en dedikerad skara och på Nya torg avslutade Sigvard & The Bonewhispers, bandet från Ludvigsborg som körde americana.


Rebecka Olsson som är född och uppvuxen i Hörby tog på sig den stora och utmanande rollen som konferencier på Gamla torg. Rebecka var då endast 14 år gammal och skötte uppdraget galant. Frågan återstår, är hon Sveriges yngsta konferencier?Bild: Emma Sander och Embla Rosenlund


Inte nog med allt vi nämnt ovan kunde besökaren träffa Räddningstjänsten som i vanlig ordning fanns på plats och visade upp sin brandbil, och inne på Sion höll Linderöds folkdanslag i ett våffelcafé. Litteratur är kultur, så självfallet fanns bokbussen på plats och bjöd på sagoberättelser från Knittes sagoteater.


Sist men inte minst kunde man under veckan följa med Anita Larsson - Kulturkalaset reporter när hon gjorde spännande reportage och intervjuer både inför och under Kulturkalaset.


För att Hörby kommun skulle kunna bjuda alla besökare på denna fantastiska vecka med avslutande kalas bidrog 18 st. företag som partners. Kulturkalaset kan inte överleva utan alla fantastiska företag som är med och sponsrar denna folkfest varje år.


Se alla reportage med Anita på Facebook: https://www.facebook.com/horbykulturkalas/videos 


Bild: Embla Rosenlund


Affischen från 2022 ser man nedan med Klara som huvudperson.


Affisch: Sara-Frida Petersson

Text: Emma Sander

42 visningar

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page